У оквиру пројекта Заборављена јела Србије, обилазимо нашу земљу, истражујемо величанствене пределе и пробамо аутентичне укусе. Пут нас води у Банат…
Пиварски гулаш
Састојци:
- 300 г јунетине
- 1 главица лука
- 2-3 шаргарепе
- 2 дл пелата
- 4-5 ченова белог лука
- 1 л пива
- мало кртоле целера
- мало брашна
- 2-3 листа ловора
- со, бибер
- ђумбир
Припрема:
Јунетину исеците на коцке, уваљајте у брашно и пропржите на уљу да се мало зарумени. Одвојено у шерпи пропржите лук, додајте колутове шаргарепе, сецкане бели лук и целер, јунетину, пелат, пиво, со, бибер, ловор и ђумбир, па кувајте на средњој ватри око сат и по, да месо сасвим омекша.
Колач с маком
Састојци:
- 230 г брашна
- 5 г прашка за пециво
- 1 прстохват соли
- 100 г масти (или маслаца)
- 1 јаје
- 2 кашике шећераФил:5 дл млека
- 200 г мака
- 100 г гриза
- 120 г маслаца
- 150 г шећера
- 2 дл павлаке
- 1 кашика уља
Горњи слој:
- 4 дл павлаке
- 3 јајета
- 80 г шећера
Припрема:
Прво направите фил: све састојке, осим павлаке и уља, кувајте непрестано мешајући, да се маса згусне. Склоните с ватре, додајте павлаку и уље, и уједначите масу. Одвојено помешајте брашно, прашак за пециво и со. Постепено утрљавајте маст да добијете сипкаво тесто. Потом умешајте шећер и јаје. У подмазан плех ставите тесто и рукама утапкавајући распоредите га по дну и мало по ивицама. Преко теста сипајте припремљен фил, па пеците 25-30 минута на 180 степени. Док се колач пече, умутите жумаца са шећером за горњи слој, па умешајте павлаку. Кад уједначите масу, лагано додајте и чврсто умућен снег од беланаца. Извадите колач из рерне, прелијте га том смесом, смањите ватру на 170-175 степени и вратите да се пече још 40-45 минута. Извадите из рерне, оставите да се охлади до собне температуре, па га ставите у фрижидер најкраће на два сата.