U narodu postoji verovanje da ćušpajz leči duh i telo i da pročišćava organizam. Ovo jelo zadovoljava sve potrebe oslabljenog organizma, a topla tečnost iz ćušpajza otklanja viruse i bakterije, dok vitamini i minerali jačaju imunitet.
Za ćušpajz vam je potrebno:
- pola kašike ulja
- glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- veza peršuna
- 200 g graška
- 200 g boranije
- krompir
- pola kašike brašna
- pola kašike paprike
- kašika suvog biljnog začina
- malo bibera
- 1 dl kuvanog paradajza
Priprema:
Sitno iseckajte crni luk i izdinstajte ga na ulju, zatim dodajte usitnjene šargarepu i krompir, ubacite boraniju i grašak, pa nalijte malo vode i sipajte sok od paradajza. Kad sve povrće bude kuvano, napravite zapršku od ulja, brašna i začinske paprike, prelijte varivo, pospite sitno iseckanim peršunom i začinite.
PROČITAJTE JOŠ: PITA OD SPANAĆA I KROMPIRA: Lagano jelo koje može biti posno