Баклава је врста слатке пите која се може правити на различите начине у зависности од врсте надева и сирупа којим се прелива. Ова оријентална посластица карактеристична за балканске кухиње и врло је популарна као десерт у нашој земљи и околини. Може се сматрати традиционалним јелом српске, црногорске, босанске, македонске, бугарске, грчке и турске кухиње.
Предтављамо вам рецепт за Баклаву са сувим шљивама и орасима:
Потребни састојци:
500г готових кора
300г сувих шљива без коштица
250г млевених ораха
5 кашичица меда
250г маслаца и кашика уља (за премазивање кора) или ако постите уместо путера користите биљни маргарин
За сируп -прелив:
700г сећера
800мл воде
Сок од једног лимуна
Припрема:
Шљиве опрати у топлој води, добро исцедити, исецкати и помешати са млевеним орасима.
У шерпу истопити 250 г маслаца са једном кашиком уља. Ово ће служити за премазивање кора.
Ређати по 4 коре једну на другу, сваку премазати са истопљеним маслацем.
На почетак наређаних кора ставити мешавину исецканих шљива, ораха и додати једну кашичицу меда.
Замотати у ролну и поновити поступак са преосталим корама.
Ролне поређати у плех и исећи на коцке и премазати преосталим маслацем.
Баклаве пећи у рерни загрејаној на 200 °Ц и пазити да не изгоре.
Док се пеку баклава направити прелив, тако што ћете ставити шећер, воду и сок од лимуна да прокључа, а затим кувати сируп 10 минута.
Испечену баклава охладити бар 10 минута и уједначено прелити врућим сирупом.
Бакалва са сувим шљивама