Водич за гастрономију и туризам кроз Заборављена јела Србије представља вам специјалитете домаће кухиње и туристичке атракције предела у којима су настали.
Пут кроз Србију води нас до Бачке, правог расадника укусних гурманлука.
Колачи на кукурузовини
Састојци:
- око 1 кг брашна
- 3 дл топлог млека
- 2 дл млаке воде
- 2 јајета
- 3-4 кашике уља
- 1 коцкица квасца
- 2 кашике масти
- шећер, цимет
Припрема:
Помешајте млеко и воду, додајте 4 кашике шећера и удробљен квасац, па оставите да ускисне. У ванглу сипајте око 900 г брашна, направите удубљење у средини, па ту сипајте јаја, мало посолите и помешајте с околним брашном. У исто удубљење додајте ускисли квасац и замесите меко тесто насипајући брашно са стране. Покријте крпом и оставите око пола сата да надође. Премесите, преполовите, обликујте две јуфке и ставите их на побрашњен столњак, и развијте оклагијом у кругове величине већег тањира. Намажите с мало уља и оставите да се одмарају око пола сата. Потом развијте оклагијом још једном, па рукама лагано развлачите колико год можете по столу. Намажите тесто машћу, поспите циметом и шећером по укусу и уролајте помажући се столњаком, прво с једне па с друге стране допола. Исеците ножем по средини, где се две ролне сусрећу. Сваку ролну исеците тек онолико колико вам је потребно да увијете око кукурузовине. Ако је немате, послужиће и калупи за шаум-ролне. Готове ролнице уваљајте у шећер и ређајте у подмазан плех. Поновите поступак с другом јуфком. Пеците око пола сата на 180 степени. Тек кад се сасвим охладе, извадите кукурузовину или калупе и поспите ванилин-шећером.
Кнедличке
Састојци:
- 1/2 кг оштрог
- брашна
- 2 јајета
- 1/2 коцке квасца
- 2 дл млека
- мало шећера
- со
- 1 кашика уља
Припрема:
Удробите квасац, мало га поспите шећером, прелијте с мало млаког млека и оставите да ускисне. Брашно благо посолите, додајте ускисли квасац, преостало млеко и јаја, замесите мекано тесто и оставите да надође око сат времена. Премесите га и обликујте ваљак.
Ставите воду с уљем и мало соли да проври, па убаците ваљак да се кува око пола сата. Извадите кад је кувано и пре служења исеците на колутове.