Vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavlja vam specijalitete domaće kuhinje i turističke atrakcije predela u kojima su nastali.
Put kroz Srbiju vodi nas do Bačke, pravog rasadnika ukusnih gurmanluka.
Kolači na kukuruzovini
Sastojci:
- oko 1 kg brašna
- 3 dl toplog mleka
- 2 dl mlake vode
- 2 jajeta
- 3-4 kašike ulja
- 1 kockica kvasca
- 2 kašike masti
- šećer, cimet
Priprema:
Pomešajte mleko i vodu, dodajte 4 kašike šećera i udrobljen kvasac, pa ostavite da uskisne. U vanglu sipajte oko 900 g brašna, napravite udubljenje u sredini, pa tu sipajte jaja, malo posolite i pomešajte s okolnim brašnom. U isto udubljenje dodajte uskisli kvasac i zamesite meko testo nasipajući brašno sa strane. Pokrijte krpom i ostavite oko pola sata da nadođe. Premesite, prepolovite, oblikujte dve jufke i stavite ih na pobrašnjen stolnjak, i razvijte oklagijom u krugove veličine većeg tanjira. Namažite s malo ulja i ostavite da se odmaraju oko pola sata. Potom razvijte oklagijom još jednom, pa rukama lagano razvlačite koliko god možete po stolu. Namažite testo mašću, pospite cimetom i šećerom po ukusu i urolajte pomažući se stolnjakom, prvo s jedne pa s druge strane dopola. Isecite nožem po sredini, gde se dve rolne susreću. Svaku rolnu isecite tek onoliko koliko vam je potrebno da uvijete oko kukuruzovine. Ako je nemate, poslužiće i kalupi za šaum-rolne. Gotove rolnice uvaljajte u šećer i ređajte u podmazan pleh. Ponovite postupak s drugom jufkom. Pecite oko pola sata na 180 stepeni. Tek kad se sasvim ohlade, izvadite kukuruzovinu ili kalupe i pospite vanilin-šećerom.
Knedličke
Sastojci:
- 1/2 kg oštrog
- brašna
- 2 jajeta
- 1/2 kocke kvasca
- 2 dl mleka
- malo šećera
- so
- 1 kašika ulja
Priprema:
Udrobite kvasac, malo ga pospite šećerom, prelijte s malo mlakog mleka i ostavite da uskisne. Brašno blago posolite, dodajte uskisli kvasac, preostalo mleko i jaja, zamesite mekano testo i ostavite da nadođe oko sat vremena. Premesite ga i oblikujte valjak.
Stavite vodu s uljem i malo soli da provri, pa ubacite valjak da se kuva oko pola sata. Izvadite kad je kuvano i pre služenja isecite na kolutove.

[…] okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, ovog leta obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. […]