Wednesday, January 15, 2025
NaslovnaSrpska jelaZaboravljena jela Srbije- pravo iz srca Gruže: Pripremite savršeno sočnu svinjsku plećku

Zaboravljena jela Srbije- pravo iz srca Gruže: Pripremite savršeno sočnu svinjsku plećku

U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas je doveo i u srce Srbije, u Gružu gde se upoznajemo sa lokalnim specijalitetima.

Pripremite sočnu svinjsku plećku na gružanski način

Sastojci:

  • 3 kg svinjske plećke (s kožom)
  • 80 g meda
  • 2 kašike senfa
  • so, beli biber

Priprema:

Plećku operite i osušite. Oštrim nožem uzduž i popreko zarežite kožu u vidu mreže, zatim začinite i premažite mešavinom meda i senfa. Plećku prekrijte folijom ili stavite u pekač i poklopite, i pecite u rerni na 180 stepeni, računajući otprilike jedan sat za svaki kilogram mesa. Pola sata pre kraja pečenja skinite foliju, da se kožica lepo zapeče.

Svinjska plećka spremljena na gružanski način

Salata od boranije

Sastojci:

  • 1 kg boranije
  • 4 čena belog luka
  • 1 glavica
  • crnog luka
  • 1-3 ljute papričice
  • 1 kašika ulja
  • so

I još, po želji:

  • 2 kuvana jajeta

Priprema:

Boraniju kuvajte u slanoj vodi oko pola sata, ocedite i ohladite. Propržite iseckan crni i beli luk, pa pomešajte s boranijom i posolite po ukusu. Pospite sitno seckanom ljutom papričicom. Po želji, servirajte s kolutovima kuvanih jaja.

Ukusna salata od boranije

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments