U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas je doveo i u srce Srbije, u Gružu gde se upoznajemo sa lokalnim specijalitetima.
Pripremite sočnu svinjsku plećku na gružanski način
Sastojci:
- 3 kg svinjske plećke (s kožom)
- 80 g meda
- 2 kašike senfa
- so, beli biber
Priprema:
Plećku operite i osušite. Oštrim nožem uzduž i popreko zarežite kožu u vidu mreže, zatim začinite i premažite mešavinom meda i senfa. Plećku prekrijte folijom ili stavite u pekač i poklopite, i pecite u rerni na 180 stepeni, računajući otprilike jedan sat za svaki kilogram mesa. Pola sata pre kraja pečenja skinite foliju, da se kožica lepo zapeče.
Salata od boranije
Sastojci:
- 1 kg boranije
- 4 čena belog luka
- 1 glavica
- crnog luka
- 1-3 ljute papričice
- 1 kašika ulja
- so
I još, po želji:
- 2 kuvana jajeta
Priprema:
Boraniju kuvajte u slanoj vodi oko pola sata, ocedite i ohladite. Propržite iseckan crni i beli luk, pa pomešajte s boranijom i posolite po ukusu. Pospite sitno seckanom ljutom papričicom. Po želji, servirajte s kolutovima kuvanih jaja.