Vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavlja vam specijalitete domaće kuhinje i turističke atrakcije predela u kojima su nastali.
U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas vodi u Homolje…
Pita od pasulja
Sastojci:
- 250 g brašna
- 2 kašike ulja
- 1 kašika sirćeta
- prstohvat soli
- 9 kašika hladne vode
Fil:
- 1/2 kg kuvanog pasulja
- 2 struka mladog crnog luka
- 300 g šampinjona
- 1 dl bujona od povrća
- 2 šargarepe
- 1 kašika seckanog peršuna
- 1 kašika senfa
- so, biber
I još:
- 2 čena belog luka
- 4 kašike ulja
- 2 kašike mlevenih oraha
Priprema:
U brašno dodajte so, ulje, sirće, vodu i mesite testo petnaestak minuta.
Podelite ga na onoliko delova koliko kora želite, svaki deo premesite, stavite na dasku posutu brašnom, premažite s malo ulja i ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta.
Za to vreme napravite fil:
Na zagrejanom ulju propržite seckan luk, dodajte rendanu šargarepu, dinstane pečurke (s bujonom), kuvani pasulj i začine.
Uz mešanje pržite 2-3 minuta, dodajte peršun i ostavite da se ohladi, pa dodajte senf i promešajte.
Svaki deo testa razvijte na debljinu 2-3 mm i ostavite sa strane.
Kore premažite uljem, odozgo stavite rendan beli luk, izbodite viljuškom na nekoliko mesta, stavite fil i pospite orasima.
Tako uvijte sve kore, premažite mešavinom ulja i vode i stavite u pleh postavljen pek-papirom.
Pecite na 200 stepeni 20 minuta, potom smanjite temperaturu na 180 stepeni i nastavite s pečenjem još 20-25 minuta.
Pečenu pitu izvadite iz rerne, poprskajte s malo vode, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.
Homoljska čorba od koprive
Sastojci:
- 1 kg telećih kostiju
- 500 g kopriva
- 1 uvrh puna kašika masti
- 1 kašika brašna
- 100 g slanine
- 1 dl pavlake
- so, biber
Priprema:
Skuvajte kosti za bujon: nalijte vodu tek da ogrezne, a kad provri, posolite, kuvajte još 20-30 minuta i procedite. Odvojeno skuvajte koprivu u slanoj vodi i naseckajte.
Na masti propržite brašno, dodajte koprivu, izmešajte i nalijte bujonom. Slaninu iseckajte na kockice, propržite i umešajte u čorbu. Ostavite da provri, pa doterajte ukus solju i biberom, sklonite s vatre, umešajte pavlaku i odmah poslužite.