Ovog leta obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse.
Put kroz Srbiju vodi nas do “južne pruge” pravog rasadnika ukusnih gurmanluka.
Nezaobilazno jelo svake trpeze ove regije jeste leskovačka mućkalica.
Evo kako se priprema ovaj tradicionalni specijalitet!
Leskovačka mućkalica
Sastojci:
- 1 kg svinjskog vrata (s masnoćom)
- 200 g mesnate slanine
- 4-5 većih glavica crnog luka
- 10 pečenih i oljuštenih paprika
- 500 g očišćenog paradajza (ili pasiranog; ali kečap nikako)
- 2 glavice belog luka
- 2 -3 suve paprike so i tucana ljuta paprika
- 1,5 dl ulja
Priprema:
Meso dobro posolite, isecite na deblje šnicle, zatim na srednje krupne kocke, pa ga ispecite na roštilju.
Možete napraviti i ražnjiće, pa ih kasnije skinite sa štapića. U međuvremenu, nasitno iseckajte crni luk i utrljajte 2 kašike soli kako bi izgubio ljutinu.
Dinstajte luk na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz povremeno dodavanje tople vode. Kada je luk dobro upržen, dodajte iseckane paprike i paradajz, kao i nasitno iseckan beli luk. Dinstajte dok sva tečnost ne uvri.
Dodajte meso, nalijte s vrlo malo vode i krčkajte dok se povrće ne pretvori u kompaktnu masu. Na kraju začinite po ukusu. Ako želite, mućkalicu možete i da zapečete u rerni.
Savet plus: Kod prave leskovačke mućkalice meso najpre ide na roštilj, pa onda u šerpu s povrćem.
Pripremite knedle sa sirom po recptu naših južnjaka!
Knedle sa sirom
Sastojci:
- 0,5 kg sitnog sira
- 2 jajeta
- 1 kašika masti (oko 50 g)
- 3-4 kašike brašna
- 200 g griza
- so, prezle
- mast za prženje
Priprema:
Pomešajte sir i mast, dodajte žumanca, so, griz i brašno, pa ostavite jedan sat. Zatim umutite čvrst sneg od belanaca i pažljivo umešajte u testo.
Većom kašikom vadite knedle i kuvajte u kipućoj slanoj vodi. Kad provri, smanjite vatru (da se knedle ne raspadnu) i blago promešajte da se ne zalepe za dno, a kad isplivaju na površinu, kuvajte ih još 10-15 minuta.
Za to vreme propržite prezle na masti. Rupičastom kašikom vadite knedle i uvaljajte ih u prezle.