Danas su retki oni koji sami melju kafu. Većina nas kupuje već samlevenu i ne zna da li je u kesici samo kafa ili ima i dodataka. Verovatnije je da se u jeftinijim kafama nalazi i skrob. Jednostavnim eksperimentom to možete proveriti.
Dobra kafa je ona koja u svom sastavu ima samo 100 odsto kafu, bez ikakvih primesa, kaže Zorica Đorđević tehnolog i menadžer proizvodnje.
Proizvođači u kafu često dodaju skrob, da bi se povećali profit.
Jednostavnim eksperimentom u kućnim uslovima možete proveriti kakvu kafu pijete, da li je 100 odsto čista ili u njoj ima skroba.
Potrebna vam je šoljica skuvane kafe, čaša vode, sirće i povidon jod iz kućne apoteke. Važno je da voda koja se koristi ne bude jako alkalna.
Da bi se proverili čistoću kafe potrebno je da u čašu vode sipate četiri do pet kašičica prohlađene skuvane kafe, a potom u taj rastvor dodajte tri do četiri kašičice sirćeta.
Nakon toga, dodajte nekoliko kapi povidon jod. Ako se rastvor oboji u plavo, kafa sadrži primese u vidu skroba, ako ostane braon u pitanju je čista kafa.
“Ovo je klasičan hemijski test gde skrob i jod daju intenzivnu plavu boju. Gde nema surogata, to jest skroba, neće se pojaviti plava boja, gde ima pojaviće se”, objašnjava tehnolog Đorđević.
izvor: N1