Starinska pita za svačiji ukus. Uživajte u slasnim zalogajima.
Sastojci:
– 700 – 800 g šljiva (očistiti, iseći na kriške)
– 500 g tankih kora za pitu
– 200 ml kisele vode (gazirana)
– 150 ml ulja
(izmešati)
– 150 g šećera
– 1 kašika cimeta
– 2 vanilin šećera
(izmešati)
– 5 kašika pšeničnog griza (može i mleveni keks)
Priprema:
Podmažite uljem veliku tepsiju.
Koru isprskajte mešavinom ulja i vode, stavite drugu koru, opet isprskajte, kora, isprskajte (ukupno 3 kore za svaku štrudlu). Poređajte iseckane šljive po celoj površini, pospite mešavinom šećera i na kraju po šljivama pospite i griz ili mleveni keks. Umotajte labavo i ređajte u tepsiju. Bude 5 štrudli-pite. Odozgo dobro isprskajte uljem i kiselom vodom pa ostavite desetak minuta da stoji na tepsiji.
Za to vreme neka se rerna zagreva na 180 stepeni. Pecite najduže 45 minuta. Prekrijte krpom i ostavite da se malo prohladi pa isecite i pospite prah šećerom. Prijatno. I posle dva dana je jako lepa (ako ostane).