Od čorbice, preko glavnog jela i salate, do dezerta…
Pšenica je najkorisnija žitarica u ljudskoj ishrani. Ne dozvolite da vas trenutni trendovi odvrate od konzumiranja ove fenomenalne žitarice.
Konzumiranje kuvane pšenice na redovnom nivou može da deluje preventivno na pojedina zdravstvena stanja, poput opstipacije, hemoroida i raka debelog creva.
Odavno je smatrana biljkom koja ima važnu religioznu ulogu u mnogim drevnim kulturama, upravo zbog hranljivosti na kojima su počivala pokolenja starih, pa i savremenih naroda.
U grčkoj, rimskoj, sumerskoj, ali i finskoj mitologiji postoje božanstva pšenice. U nekim delovima Kine i danas se smatra za svetu biljku. Jedna trećina ukupne svetske populacije svoju ishranu zasniva u pravo na upotrebi pšenice i njenoj obradi na različite načine.
Srbi kult pšenice neguju kroz slavsko žito ili koljivo gde se po običaju kuvana pšenica meša sa medom i orasima i služi gostima kao prvo jelo.
Post je idealna prilika da isprobate sve recepte vezane za pšenicu. Osim izuzetno ukusnog obroka, svom telu ćete priuštiti i beta karotenom, vitamin E, kalcijum, magnezijum, fosfor i gvožđe.
Kako se pravilno kuva pšenica?
Pšenicu isperite pod mlazom mlake vode, a zatim je stavite u šerpu sa vodom i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru možete da je kuvate sa vrlo malo soli i to na umerenoj temperaturi. Kada kuvate žitarice neka uvek bude duplo više vode kako bise žitarica dobro skuvala.
Pšenicu možete da kuvate i na ovaj način: Sipate pšenicu u šerpu, a zatim nalijete vode toliko da prekrije zrna. Zagrejte do ključanja, a zatim isključite i sklonite pšenicu sa vatre. Šerpu umotajte u krpu ili ćebence i ostavite na neko tamno mesto. Nakon dva sata vaša pšenica je gotova.
Čorbica od pšenice
Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, 1 šargarepa, 3 cveta brokolija, 300 grama pšenice, so, biber i ulje.
Priprema: Na ulju prodinstajte beli i crni luk i šargarepu, pa dodajte sitno seckan brokoli i pšenicu. Pustite sve kratko da se dinsta. Dodajte začine i nalijte sve sa vodom. Kuvajte sat vremena na umerenoj temperaturi.
Paprike punjene žitom
Potrebno je: 8 paprika, 200 g pečuraka, 500 g pšenice, 3 čena belog luka, 100 g paradajza, 300 g praziluka, pola kašičice slatke paprike, bosiljak.
Živo skuvajte i sameljite. Sitno iseckajte praziluk i pečurke, a paradajz isecite na kockice. Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte žito.
Začinite po ukusu, dodajte malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike. Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.
Varivo sa pšenicom
Potrebno je: 1 kg pšenice; 250 gr kukuruza; 250 gr pasulja; 200 gr ječma; voda;
so.
Priprema: Pšenicu, ječam, kukuruz i pasulj preliti vodom i ostaviti da prenoći. Narednog dana naliti svežu vodu (za 2 cm da pređe preko materijala) i na smanjenoj temperaturi kuvati 2-2,5 sata. Dodati so, promešati i služiti.
Pšenica sa medom i orasima
Kuvanu pšenicu zasladite sa dve kašike domaćeg meda i kašikom mlevenih oraha. U ovu poslasticu možete da dodate i suve kajsije ali i smokve, grožđice ili neko drugo koštunavo voće. Neko ovoj kombinaciji dodaje još i cimet u svakom slučaju ne možete da pogrešite.
Slatka pšenica sa jabukama
Kuvanu pšenicu iscedite dodajte joj umućenu slatku posnu pavlaku i kockice kisele jabuke. Desert dobro ohladite i služite u čašama.
Salata od pšenice
Sastojci: 300 g pšenice; 1,5 šolja seckanog peršuna; 1/2 šolje seckanih listova nane; 1 glavica luka isečena na kolutove; 1 paradajz; nekoliko listova zelene salate; 1/4 šolje limunovog soka; 1/4 šolje maslinovog ulja; 1/2 kašičice soli; biber.
Priprema: Skuvanu i prohlađenu pšenicu izmešajte sa ostalim sastojcima i pred vama je zdrava i hranljiva posna salata.
Izvor: Opanak, Stil