Mionički kraj poznat je po svojim pašnjacima, uzgoju stoke i kvalitetnom mleku.
Budimir Kačarević nekada je radio kao alatničar. Kada je propala firma u kojoj je bio zaposlen, rešio je da podigne kredit i izgradi mlekaru. Mionička mlekara opredelila se za proizvodnju sira i kajmaka po tradicionalnom receptu i to joj donosi siguran profit. Svakoga dana otkupe oko tri i po tone mleka od 60 stočara iz mioničkih sela, koji svi imaju visoko mlečne krave. Dnevno se proizvede 500 kilograma sira i 150 kilograma kajmaka.
-Na tradicionalan način, kao što su nekada radile naše bake i majke, mi sada u ovoj mlekari pravimo nekoliko vrsta sireva i kajmaka. Od prekuvanog mleka koje odleži u specijalnoj komori, odvajamo mlad kajmak. Od njega kasnije pravimo i određene količine zrelog kajmaka. Od mleka od kojeg je odvojen kajmak proizvodimo sir. Najpre mladi, u kriškama ili sitno seckani a potom i zreli sir, sa ili bez paprika, objašnjava Ana Prokić, jedna od 14 zaposlenih.
Od kada je mlekara „Kačarević“ otpočela prodaju domaćeg sira i kajmaka, srpski specijaliteti mioničkog kraja, umesto na pijacama, sve češće se kupuju u trgovinama. Povećana je ponuda, postignut kvalitet ali i higijenska ispravnost.
Samo u prvoj godini tražili su tržište za svoje proizvode, posle toga nije bilo problema. Mionički sir i kajmak dobro se prodaju u Beogradu, Valjevu, Loznici, Kragujevcu, Požarevcu, Pančevu, Kraljevu, Velikoj Plani, Novoj Pazovi.
Pored sira i kajmaka, domaćem trgovinskom lancu isporučuju i neutralnu ili fermentiranu surutku.
– Opredelili smo se da radimo što veliki sistemi ne mogu. Domaći sir i kajmak proizveden na tradicionalan način ali u savremenim uslovima, strogo onako kako je propisano zakonom. Naš cilj je da povećamo proizvodnju, podignemo standarde ali da ostanemo samo pri asortimanu sira i kajmaka, naglašava Budimir Kačarević, vlasnik mlekare.
Iz opštine Mionica obećavaju da će podstaći proširenje kapaciteta mlekare jer će se time stvoriti mogućnost za zapošljavanje još jednog broja Mioničana.
izvor: lagrande