Pirevina ili pirika je manje ili više poznata biljka. Zovu je i pasja pšenica i zubača, ne sluteći da poseduje brojna lekovita svojstva.
Mnogi su je viđali ali nisu znali da se tako zove, a još manje su znali koliko je ona zapravo lekovita. Ima neugledne cvetove u vidu klasa, tokom leta, ali se lekoviti koren vadi tek u jesen. Može da se koristi u svežem stanju, dok se za zimu secka na sitne komadiće, suši i pakuje u papirne ili jutane vrećice.
Pirevina spada u vrstu korova i na našem podneblju je veoma rasprostranjena. Veoma je žilava i otporna tako da ju je kao korov teško istrebiti. Raste na različitim zemljištima, kako u kulturi tako i na neobrađenom zemljištu, ali joj najviše odgovara lakše i vlažnije. Raste na njivama, pored puteva, po šipražju, međama i dr.
Pirevina je letnja biljka koja se nakon branja pere hladnom vodom, a zatim se čisti od žilica i suši. Kada se osuši koristi se u obliku čaja, dok se od svežeg korena cedi sok koji se koristi kao oblog. Lekovita svojstva pirevine, pomažu u lečenju i prevenciji mnogih bolesti.
Najčešće se upotrebljava za lečenje upalnih procesa bešike i mokraćnih kanala, za izbacivanje kamena iz bubrega, kao i kod lečenja kardiovaskularnih bolesti. Njena lekovita svojstva pomažu i kod lečenja reume, artritisa, kožnih bolesti, dijabetesa kao i kod menstrualnih problema.
Pirevina je odličan saveznik i u lečenju bolesti jetre, žuči i tuberkuloze, a često se koristi i za čišćenje krvi i jačanje nervnog sistema. U svakom slučaju primena ove biljke je veoma široka, ali sa njom svakako treba biti oprezan.
Pirevina pojačava izlučivanje mokraće pa se koristi u lečenju upale mokraćnih puteva, izbacivanja sitnih kamenčića iz bubrega i olakšava rad srca. U narodnoj medici je poznata kao lek za giht i reumu. Od ekstrakta pirevine prave se dijetetski proizvodi koji pomažu kod nekih lakših oblika dijabetesa.
Danas se koristi i za lečenjemalokrvnosti, bolesti žuči i pluća, upale sluzokože želuca i creva. Izuzetno je delotvorna i kod menstrualnih tegoba i kožnih obolenja. Preporučuje se za čišćenje i jačanje krvi, jetre, slezine. U lečenju depresije zapaženo je da ima blago umirujuće dejsto, a pomaže i u otklanjanju stresa, nervoze, nesanice. Sok se cedi iz svežeg korena, prave se čajevi i obloge, a od ekstrakta u biljci se prave i dijetetski proizvodi, koji pomažu kod lakših oblika dijabetesa.
NARODNI RECEPTI
Čišćenje i jačanje krvi: 3 kašike sitno iseckanog i u avanu dobro istucanog korena pirevine,
sipajte u litar vode. Poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi dok se ne smanji tečnost za pola. Procedite i pijte jedna šolju 3 puta dnevno mesec i po dana do dva. Narodni lekari tvrde da će krv nakon ovog perioda biti apsolutno pročišćena, ako se potpuno poštuju pravila pripreme i konzumiranja.
Artritis: Pomešajte 30 g sitno iseckanog korena pirevine i 10 g miloduha, pa 4 kašike mešavine prelijte sa 0,5 l ključale vode i ostavite da odstoji osam sati. Sadržaj zatim procedite, a čaj pijte 3 do 4 puta dnevno, dok ne osetite poboljšanje.
Bolje varenje: iz čajne mešavine od 20 g pirevine, slatkog korena, kamilice, morača i krušine uzmite 3 kašike i sipajte u 4 dl ključale vode, poklopite i ostavite osam sati. Zatim procedite i pijte polovinu ujutru, a ostatak uveče pre jela. Čaj se, zbog krušine, ne preporučuje trudnicama, dojiljama i deci mlađoj od 12 godina.
Prilikom upotrebe pirevine treba se pridržavati navedenih doza jer u suprotnom može dovesti do hipokalijemije zbog prisustva cijanogenih glikozida.
Nemojte preterati sa doziranjem, jer prevlike doze pirevine izazivaju drastičan gubitak kalijuma iz organizma kao i probleme sa radom bubrega.
Izvor: Navidiku.rs, Novosti, Opanak