Wednesday, January 15, 2025
NaslovnaSrpska jelaMućenica, ladnjača ili baba-leža: Doručak koji smo svi obožavali kao deca

Mućenica, ladnjača ili baba-leža: Doručak koji smo svi obožavali kao deca

Mućenica, ladnjača, oparuša, ležibaba, baba-leža… u zavisnosti u kom kraju je pravljena tako je i dobijala naziv. Ova stara zaboravljena poslastica pripremala se obično za doručak, il’ večeru, na domaćoj masti, mada može i na ulju. Testo se pravi malo gušće nego za palačinke i peče se u rerni. Jednostavna je, ukusna i dugo drži sitost!

Potrebno vam je: 4 jaja, 4 decilitra mleka, 10 kašika brašna (srazmera: 1 jaje-1 dl mleka-3 kašike brašna), pola kašičice sode bikarbone, so po ukusu, mast za podmazivanje pleha.

Priprema: Namastite tepsiju i zagrejte je u rerni. U posudu stavite brašno, jaja, mleko, sodu bikarbonu i so. Testo izmešajte mikserom, da bude gušće nego za palačinke.

Izlijte u vruć pleh! Mast treba da je zagrejana i da “cvrči”.

Pecite dok ne porumeni, na oko 200 stepeni, oko 20-tak minuta.

Testo treba da raste i pravi “bure”. Što više raste i više bubri biće ukusnija.
Možete je praviti sa uljem i većom količinom jaja.

Katarina
Katarina
Opančar u usponu
RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments