Mućenica, ladnjača, oparuša, ležibaba, baba-leža… u zavisnosti u kom kraju je pravljena tako je i dobijala naziv. Ova stara zaboravljena poslastica pripremala se obično za doručak, il’ večeru, na domaćoj masti, mada može i na ulju. Testo se pravi malo gušće nego za palačinke i peče se u rerni. Jednostavna je, ukusna i dugo drži sitost!
Potrebno vam je: 4 jaja, 4 decilitra mleka, 10 kašika brašna (srazmera: 1 jaje-1 dl mleka-3 kašike brašna), pola kašičice sode bikarbone, so po ukusu, mast za podmazivanje pleha.
Priprema: Namastite tepsiju i zagrejte je u rerni. U posudu stavite brašno, jaja, mleko, sodu bikarbonu i so. Testo izmešajte mikserom, da bude gušće nego za palačinke.
Izlijte u vruć pleh! Mast treba da je zagrejana i da “cvrči”.
Pecite dok ne porumeni, na oko 200 stepeni, oko 20-tak minuta.
Testo treba da raste i pravi “bure”. Što više raste i više bubri biće ukusnija.
Možete je praviti sa uljem i većom količinom jaja.