Ovo je starinski, pomalo zaboravljeni recept za pripremu poslastica od kraljice srpskog voća-šljive. Na severu Banata nalazi se selo koje je šljiva proslavila – Srpski Itebej, gde se tradicionalno sprema ovaj slatkiš.
Umotane u testo, tople i slatke, obradovaće sve koji nikada nisu probali ovakvu poslasticu!
Potrebno je: 1 kg šljiva, 500 g brašna, 250 ml mleka, 250 ml kisele vode, 3 jaja, 2 kašike šećera.
Priprema: Šljive oprati , prepoloviti i očistiti od koštica. Umutiti jaja, mleko, gaziranu vodu i šećer. Dodati brašno i zamesiti gusto testo za palačinke.
Jabuke u šlafroku: Starinski recept za svačiji džep i sve generacije!
U šerpicu sipati ulje, da se dobro zagreje. Šljive umakati u testo i ubacivati u vrelo ulje. Umakanje možete vršiti pomoću viljuške ili prstima . Pržiti sa obe strane dok ne porumene.
Šljive odlagati na tanjir obložen papirnom salvetom da upije višak ulja. Služiti tople, posute šećerom u prahu i vanil šećerom.