Ukiseljena jaja u tegli: Salata u kombinaciji slatkog, slanog i kiselog oduševiće sve koji je probaju

0
3565

Bilo da želite da iznenadite goste za predjelo, da im servirate kao usputno meze uz piće ili da salatu obogatite ukiseljenim kuvanim jajima, ovaj recept će vas oduševiti.

Sastojci: 1,2 tvrdo kuvanih jaja, očišćenih i ohlađenih, 2-3 grančice sveže mirođije, 1 čen belog luka, 3 šolje belog sirćeta, 1 šolja vode, 1 kafena kašičica krupne soli, 1 veliki crni luk – sitno seckan, 1 list lovora, 1/3 šolje šećera, 4 kafene kašičice mešavine začina (biber u zrnu, korijander, seme gorčice…) – po želji.

Priprema: Sve sastojke osim jaja, belog luka i mirođije sipati u šerpu. Pustiti da prokuva, potom smanjiti vatru da vri još pet minuta, pa ostaviti da se prohladi.

Čen belog luka ubaciti u teglu, za njim tri jajeta, pa malo prokuvanog luka i grančicu mirođije. Ponavljati dok ne napunite teglu. Tečnost sipati preko jaja i zatvoriti teglu.

Ostaviti u frižideru najmanje 3-4 dana pre jela (najbolje sedam dana).

Ovako pripremljena ukiseljena jaja mogu opstati u frižideru nedeljama – bar tako kaže legenda, jer niko nije izdržao da ih toliko dugo ne jede.

Saveti: Umesto belog sirćeta možete koristiti i jabukovo, za drugačiji ukus. Ako dodate nekoliko kriški cvekle jaja će dobiti prelepu ružičastu boju. Dodajte malo ljute papričice ako volite da jaja dobiju i na ljutini. Nemojte koristiti karanfilić jer će od njega “rasol” dobiti smeđu boju.

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime