Osim za pripremu domaćeg džema i slatkog, sezonu jagoda treba iskoristiti i za pravljenje domaćeg likera. Domaći liker od jagoda najbolje je poslužiti kao aperitiv ili samostalno, uz kafu, u dobrom društvu ili dok se odmarate. Njegovoj mirisnoj aromi retko ko može odoleti, a svaka domaćica sposobna je da napravi ovo, pre svega, damsko piće.
Potrebni sastojci: 1 kilogram jagoda, 2 šolje šećera, 1 litar votke, 100 mililitara ruma.
Priprema: Jagode najpre oprati i očistiti od peteljke. Potom ih treba izgnječiti i posuti šećerom, pa ih tako ostaviti da odstoje pokrivene 12 sati.
Nakon što odstoje jagode se presipaju u veću teglu ili balon za vino i prelivaju se votkom i rumom.
Posudu dobro treba zatvoriti i ostaviti na hladom mestu 3 nedelje. Treba ih pažljivo mešati na svaka 3-4 dana.
Liker naposletku treba procediti kroz gušću gazu, sipati u staklene flaše i tek je onda spreman za konzumiranje.
Živeli!