Džem od belih ili crvenih trešanja – jer, pravo je vreme da ovu krasnu voćku sačuvate i za neke hladnije dane
Trešnje su borci protiv mnogih bolesti, bogate su vitaminima, mineralima i hranjivim materijama, a na sve to vrlo su ukusne. Za vas smo pripremili recept kako da u čarobnom ukusu trešnje uživate cele godine.
Domaći džem od belih i crvenih trešanja sprema se prilično lako, nisu vam potrebni skupi sastojci i ne zahteva previše vremena u odnosu na pripremu druge zimnice.
Potrebno vam je:
1 kg trešanja (belih ili crvenih, po želji)
oko 600 do 700 gr šećera (u zavisnosti od toga koliko je voće slatko)
sok od 1/2 limuna
cimet (po želji)
Priprema:
Uveče očišćene trešnje stavite u šerpu u kojoj ćete kuvati džem i pospite ih šećerom. Najbolje je sipati oko 300 – 400 grama šećera. Prekrijte voće i ostavite da odstoji preko noći.
Sutradan prelijte voće sokom od pola limuna i stavite na tihu vatru da se kuva.
Ostavite da lagano vri i sve vreme skidajte penu koja se pojavljuje.
Ukoliko vam smetaju krupniji komadi, možete ih malo usitniti pomoću ručnog miksera ili, kao kada pravite pire krompir.
U međuvremenu sterilišite tegle u rerni. Kada je džem gotov, sipajte ga u vrele tegle. Tegle dobro zatvorite, najbolje prvo celofanom, pa zatvaračem. Zatim ih poređajte u veću šerpu, na čije dno ste stavili kuhinjsku krpu. Nalijte vodom do vrha i ostavite na tihoj vatri da provre. Trebalo bi da viruckaju 10 – 15 minuta.
Zatim ih ostavite da se potpuno ohlade i odložite ih na hladno mesto za zimu.
Izvor: receptizasvakog.com