Mnoge domaćice u Srbiji u jutro na Cveti mese tradicionalnu cvetnu pogaču. Interesantan izgled, fina mekoća i ukus čine je posebnom prazničnom đakonijom. Uz malo truda i vi možete upotpuniti nedeljnu trpezu jednom ovakvom pogačom. Za nju vam je potrebno:
700 grama brašna, 35 grama svežeg kvasca, 2 kašičice soli, 1 kašičica šećera, 400-450 mililitara mlake vode, 50 mililitara ulja, 100-150 grama margarina za premazivanje.
Priprema: Umešati so u brašno. U sredini napraviti udubljenje, izmrviti kvasac, staviti preko njega kašičicu šećera, a okolo sipati ulje, pa uz lagano dolivanje vode, zamesiti testo. Mesiti dok ne dobijete glatko testo, a zatim pokriti i ostaviti da naraste. Kad se testo udvostruči, premesiti ga i podeliti na 6 loptica.
Od svake loptice razviti pravougaonik dimenzija 25h18 centimetara.
Pravougaonik premazati topljenim margarinom. Preklopiti širu stranicu do malo više od pola, pa zatim i drugu širu stranicu isto tako. Zatim zaseći sa jedne šire strane celom dužinom u razmaku na po 1 cm. Onda to urolati i dobićete predivan cvet – ravni deo ide dole, a onaj zasečeni će se lepo razlistati. Napraviti tako 6 komada, jedan staviti u sredinu, a pet okolo, u šerpu br 28 , na papir za pečenje.
Pokriti i ostaviti da malo napuni šerpu, oko pola sata. Pre pečenja premazati topljenim margarinom, a peći na 200 stepeni oko 40 minuta. Posle pečenja je takođe možete premazati topljenim margarinom.
cacinakuhinja.blogspot.rs