Biskvit: 350 mililitara sveže ceđenog soka od narandže, 4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka, 120 grama šećera, 2 kesice vanilin šećera, naribana korica 2 narandže, 180 grama pečenih mlevenih oraha, 100 grama oštrog brašna, 2 kašike tamnog gorkog kakaoa, 1 kesica praška za pecivo, 100 mililitara ulja,
Premaz (fil): 100 grama posne čokolade, 2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazati biskvit, 120 grama posnog mlevenog keksa, 1 kesica vanilin šećera, 150 mililitara sveže ceđenog soka od narandže.
Priprema: Narandže dobro oprati i naribati koricu od 2, a zatim iscediti ukupno 500 mililitara soka (otprilike trebaju 4 srednje jako sočne narandže). Orahe staviti u tiganj i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta, vodeći računa da ne zagore. Pečene orahe prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 grama oraha samleti a ostatak naseckati za posipanje.
Biskvit:U posudu nasuti 350 mililitara soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vaniliju, koricu narandže, mlevene orahe i prosejane praškaste sastojke. Sve dobro promešati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mešanje.
Smesu izliti u pleh (dim. 30×20 cm ili slične površine) obložen pek papirom i peći na 160 stepeni oko 25-30 minuta (jači šporet); za slabije rerne povećati temperaturu na 180 stepeni. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Ostaje sočan i mekan, nešto kao brauniz.
Prohlađen premazati u tankom sloju šipkovim pekmezom, čisto da se fil ne bi odvajao.
Premaz (fil): Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomešanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmešati mleveni keks, sok i vaniliju pa dodati i prethodnu smesu i sve fino sjediniti. Fil naneti na biskvit i posuti seckanim pečenim orasima.
Kolač rezati na kocke ili štanglice po želji. Može se služiti topao ili ohlađen.
Prijatno!
coolinarika.com