Nema onog ko gibanicu ne voli, a još ako ste tek završili sa pripremom zimnice, tj. ajvara, evo idealnog načina da se zasladite posle napornog truda. Ovaj tradicionalni srpski specijalitet najviše se pravi u sezoni pripreme ajvar – zimnice, ali i tokom godine, sve dok ne nestane i poslednja tegla ajvara iz špajza.
Provereno, najbolja gibanica!
Za ajvar – gibanicu vam je potrebno:
kore za gibanicu 500 g
glavica crnog luka 1 kom.
struk praziluka 1 kom.
mešano mleveno meso 0.5 g
malo suvog začina
biber
manja teglica ajvara
4 jajeta
malo ulja
malo kisele vode
2 pavlake
malo soli
Priprema:
Sitno isečen luk i praziluk propržiti na malo ulja. Dodati mleveno meso pa sve još malo propržiti. Proprženo meso pomešati sa ajvarom.
Ređati po dve kore, svaku poprskati uljem i kiselom vodom, pa svaku drugu filovati.
Uviti kore u rolnu, staviti u podmazani pleh, iseći na komade pa sve preliti pavlakom umućenom sa jajima i malo soli.
Ostaviti da malo odstoji pa peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Izvor: Srbiju volimo