Baka – Micini kornišoni iz Srema: Provereno najbolji recept za krastavčiće sa slačicom i mirođijom

0
3858

Ako ste ljubitelj kiselih krastavčića i bez njih ne možete da zamislite salatu u toku zime, ovo je pravi recept za vas!

Provereno najbolji recept za spremanje kornišona delimo sa vama. Za njihovu pripremu potrebna su najviše dva sata.

Sastojci:

5 kg kornišona
3 l vode
1 l sirćeta
3 kašike mirođije
lovorov list
6 kašika šećera
6 kašika soli
1 vinobran
biber u zrnu
seme slačice

Priprema:

Kornišone operite u nekoliko voda, stavite na čistu krpu da se ocede pa ih uspravno poređajte u prethodno oprane tegle.

U svaku teglu dodajte po jedan lorber, jedan cvet mirođije, kašičicu semena slačice i malo bibera u zrnu.

Zatim sledi pravljenje preliva kojim se tegle pune:

kornišoni

Vodu i sirće pomešajte, dodajte so i šećer, dobro promešajte i stavite da provri. Kada počne da ključa smaknite sa šporeta. Ostavite da se smlači pa dodajte jedan vinobran i mešajte da se dobro rastopi. Sipajte preliv u tegle da skroz prekriju krastavčiće i dobro zatvorite svaku poklopcem.

Potom poređajte tegle u široku šerpu na čije dno ćete prvo staviti jednu krpu. Nalijte mlaku vodu do grla tegli i stavite na ringlu da voda ključa nekih 15-ak minuta. Kad krastavčići dobiju svetlo zelenu boju, a mehurići sa dna tegle krenu prema poklopcu, znak je da su kornišoni gotovi. Treba ih izvaditi iz tople vode i staviti u neko ćebe da se utople i tako prenoće. Sutradan se ređaju na policu špajza.

Opanak

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime