Punjene paprike nas sećaju na detinjstvo, jer su ih naše bake uvek najbolje spremale. Ko nije stigao da usavrši spremanje ovog ukusnog jela, evo prilike da nauči kako da pripremi tradicionalni, bakin recept ali i da isproba neke nove.
Tradicionalne punjene paprike
700-800 g mlevenog mesa (najbolje mešano svinjsko i juneće)
dvadesetak paprika (otprilike),
1 šolja pirinča (oko 200 g),
1 crni luk,
2 kašičice soli,
1 kašičica mlevenog bibera,
Na vrh kašičice aleve paprike,
1 kašika masti,
2-3 isečena sveža paradajza ili šolja soka od paradajza
Priprema: U šerpi na masti propržite sitno iseckan crni luk, kada se zastakli dodajte mu pirinač. Kada i pirinač počne da menja boju nalijte sve sa jednom šoljom vode. Dodajte so, biber i mlevenu crvenu papriku. Promešajte i krčkajte dok pirinač ne bude do pola gotov. Po potrebi dolivajte vodu. Kada procenite da je pirinač dovoljno skuvan (ali ne prekuvan), skinite šerpu sa vatre i ostavite da se malo prohladi. Za to vreme očistite paprike. Ako želite, paprikama možete dodati i koju tikvicu ili patlidžan.
U šerpu sa lukom i pirinčem dodajte sveže, presno mleveno meso i dobro sve izmešajte. Ovom smesom, punite očišćene paprike ili izdubljene tikvice.
U vatrostalnu posudu (ili tepsiju) sipajte malo vode da prekrije dno i slažite napunjene paprike sa otvorom na gore. Preko svake paprike stavite isečenu krišku paradajza ili prelijte sa malo soka od paradajza. Činiju zatvorite poklopcem ili prekrijte aluminijumskom folijom.
Rernu uključite na 200°C i u nju stavite činiju sa punjenim paprikama. Pecite poklopljeno na istoj tepmeraturi najmanje 1-1,5 sat. Nakon tog vremena otklopite posudu i ako je potrebno vratite u rernu da se paprike još malo zapeku i porumene.
Možete i služiti uz pire krompir.
Posne punjene paprike sa šampinjonima
1 kg paprike babure
300 gr šampinjona
100 g sojinih ljuspica
100 g pirinča
1 crni luk
2 dl ulja
2 kašike brašna
so i biber
po želji možete dodati i malo mlevenih oraha ili suncokret
paradajz za preklapanje
Priprema: Očistite paprike, na zagrejanom ulju propržite luk. U jednu šerpu stavite da se obari pirinač ali d ane bude poptpuno kuvan.
U plastičnu posudu stavite sojine ljuspice pa nalijte mlaku vodu da ogrezne.Ostavite da odstoji 10 minuta pa procedite.
Luku dodajte proceđen obareni pirinač, proceđene sojine ljuspice i sjedinite.
Šampinjone isecite na listiće i sa malo ulja i vode prodinstajte pa oceditte višak vode i sjedinite sa pirinčem i sojom.
Začinite po ukusu, pa napunite paprike. Poslažite ih u vatrostalnu posudu i odgore popklopite kolutovima paradajza ako želite.
Nalijte vode i ostavite da se peče u rerni poklopljeno na 200 stepeni sat vremena. Posle sat vremena ostavite bar još 30 minuta da višak vode ispari i paprike se zapeku.
Umesto vode možete sipati i paradajz sok i kad se otklopi možže da se zamuti kašika brašna sa malo vode i zalije sok u kojem se kuvaju, da se dobije sos. Po želji.
Paprika punjena žitaricama – može i kao mrsna i kao posna varijanta
Sastojci: 10 paprika, pola šoljice prosa, pola šoljice sočiva, malo badema, 1 glavica crnog luka, veza peršuna, pola kašičice kurkume, pola kašičice karija
Priprema: Proso i sočivo se lagano obare pa im se doda mleveni badem, sitno seckani crni luk i peršun. Smesa se začini karijem, kurkumom i sa solju. Paprike se pune smesom, stavljaju se u pleh i peku se na 200 stepeni 20 minuta. Pred kraj pečenja možete (a i ne morate) da ih prelijete smesom od 1 jajeta i 100 g kisele pavlake.
Paprike punjene sirom
5 manjih paprika babura
200 g feta sira
šaka peršunovog lista
2-3 čena belog luka
100 g gaude ili nekog drugog topljivog sira
maslinovo ulje
Priprema: Izdubite papriike. U posudu stavite fetu i izgnječite je viljuškom, dodajte sitno narendani topljivi sir, sitno naseckan peršun i beli luk.
Sve promešajte i punite paprike.
Stavite u posudu za pečenje i prelijte s malo maslinovog ulja.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200° C 30 minuta.
Servirajte uz integralni pirinač.
Izvor: kuvarancije.com, domacirecepti.net, stil.rs