Wednesday, January 15, 2025
NaslovnaZanimljivostiOtvorena sezona svinjokolja: Duga tradicija spremanja mesa za zimu, ali i zabave...

Otvorena sezona svinjokolja: Duga tradicija spremanja mesa za zimu, ali i zabave uz po koju čašicu

Taman kad domaćice završe spremanje zimnice, poslednji dani novembra rezervisani su kod domaćina za pripremu mesa za zimu. Širom Srbije ovih dana počinje sezona svinjokolja. Za veterinarske zavode ovo je doba najvećeg posla, a za domaćine i njihove pomoćnike – doba zabave uz rad i po koju čašicu.

sezona svinjokolje

Uoči novembarske svetkovine koja se i danas ponegde poštuje u Srbiji, neguje se običaj svinjokolja. Nije to ni nalik praznovanju kao što je bilo za vreme Dana bivše republike 29. novembra, ali se suština nije promenila.

Na svinjokolji se okuplja uža i šira rodbina, prijatelji, komšije… Počinje se rano izjutra, a završava u kasne večernje sate. Prave se razni mesni specijaliteti, uz pauzu za po čašicu – dve, pa onda red priče i šale, pa opet red rada i tako u krug.

Neki su ostali verni starinskom načinu pripreme, pa se obično odlučuju da umesto plinom i brenerom svinje “prlje” slamom i vatricom, jer smatraju da je tako ukusnije, jeftinije i brže. Neko se odlučuje za domaću sortu bele svinje, a u Vojvodini domaćini često biraju mangulicu, jer njeno meso smatraju kvalitetnijim i zdravijim.

sezona svinjokoljePravi se sve, od slanine i šunke, do krvavice, džigernjače, mušnice, majuške, belolučne kobasice, kulena, švargle, kavurme… Čvarci i mast zahtevaju više vremena, pa je za njih potrebna tiha vatra i konstantno mešanje da ne bi zagoreli. Kako bi bili što rumeniji, u njih obično majstori svinjokolje sipaju malo mleka.

Pobednička ekipa prošlogodišnje šidske kobasicijade i svinjokolje

Svršetak svinjokoljskog dana obično dočeka kasno veče. Tada se veselo društvo obično počasti tradicionalnim svinjskim paprikašem, čiji recept vam upravo otkrivamo –

Svinjokoljski paprikaš glavni je specijalitet svinjokoljskih svečanosti i najbolji je kad se pravi upravo na dan svinjokolje.

dani svinjokolje

Sastojci: 0,5 kg crne džigerice, 0,5 kg bele džigerice (pluća), 0,5 kg srca, 0,5 kg bubrega, 0,5 kg kožurice i ušiju, 2 do 2,5 kg sitnog mesa, 2 kg crnog luka, 2 ljute paprike, 100 gr soli, 50 gr slatke horgoške paprike, 2 lista lorbera.

Sitnije isečena iznutrice, meso, luk i dve zrele paprike staviti u veći sud. Dodaje se pola litre vode, posoli pa dinsta na laganoj vatri od 3 do 5 sati. Dvadesetak minuta pre kraja dodaju se slatka aleva paprika i lorber.

Autor: K. M.

Katarina
Katarina
Opančar u usponu
RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments