Pečeno pile sa krompirom je klasika za nedeljni ručak. Vi dodajte marinadu i malo tikvica i karfiola za nezaboravan obrok.
Sastojci:
1 veće pile
so, biber
2 kašike soja sosa
2 kašike kajmaka
malo začinske paprike
3 čena belog luka
ulje
Za prilog:
krompirići
šargarepa
karfiol
tikvice
Priprema:
Pile isecite na donjem delu gde je belo meso, pa ga raširite i dobro posolite. U činiju sipajte soja sosa. Beli luk izdrobite, pa ostavite da odstoji u malo vode, a zatim dodajte samo tečnost u soja sos. Ubacite začinsku papriku i biber, ulje malo i izmešajte.
Time premažite pile, pa onda i sa kajmakom premažite. Ostatak marinade sipajte u povrće koje isecite na krupnije komade. Okrugli pleh premažite uljem, pa rasporedite povrće. Preko stavite rešetkastu žicu i odozgo pile. Pecite na 200°C oko sat vremena ako treba i duže.
Izvor: Bakina kuhinja