Ближи се лето, а са њим и жеља многих да изгубе по који центиментар у струку. Будући да је већ познато да се изгладњивањем никакав ефекат не добија, предлажемо вам 8 рецепата за укусне оброк салате уз које ћете бити и сити, а и моћи ћете да дотерате линију по вашој жељи.
1.Грчка салата
Потребно је:
2 краставца, 2 парадајза, 1 паприка, 1 црни лук, 1/2 главице зелене салате, 8-10 маслина, 100 г фета сира, со, бибер, маслиново уље, першунов лист
Припрема:
Фету исеците на коцкице, прелијте је маслиновим уљем и ситно исеченим першуновим листом. Благо промешајте и оставите да одстоји. Поврће оперите, зелену салату исеците на комадиће величине залогаја, парадајз исеците на кришке, краставац на колутиће, маслине преполовите, а црни лук ситно исеците. У дубљу чинију спојите поврће, посолите и побиберите по укусу, додајте припремљени фета сир и ако треба још мало маслиновог уља. Све благо промешајте и послужите грчку салату.
2.МИНЕСТРОНЕ САЛАТА
Потребно је:
450 г црвеног пасуља, 450 г макарона, 1 главица црвеног лука, 2 тиквице, 150 г зелене салате, 3 парадајза, 1 шаргарепа, 100 г пармезана, 20 листића младог спанаћа, 4 струка свежег босиљка, со
ЗА ПРЕЛИВ:
2 кашике сенфа, 1 кашика меда, 1 кашичица оригана, бибер, со, винско сирће
Припрема:
У сланој води одвојено скувајте пасуљ и макароне, па их оцедите. Црвени лук исеците на танке листиће, неогуљене тиквице на половине колутова, зелену салату на траке, парадајз на коцкице и шаргарепу на кратке штапиће. У одговарајућој чинији помешајте све припремљене састојке, додајте пармезан и ситно исецкани свежи босиљак, па све још једном пажљиво промешајте. На крају минестроне салату зачините преливом припремљеним од наведених састојака и сервирајте на тањирима обложеним младим листићима спанаћа.
3. САЛАТА СА ЦВЕKЛОМ, ЈАБУKОМ И KАЧKАВАЉЕМ
Потребно је:
1 цвекла средње величине, 1 зелена јабука, 1 мањи црвени лук, 1 шаргарепа, 1 кромпир, 1 јаје, 50 г качкаваља, 1 кашика сирћета, со
Припрема:
Скувајте кромпир, па изрендајте поврће, осим лука – њега нарежите на танке кришке. Изрендајте и јабуку, а кувано јаје и качкаваљ исецкајте на коцкице. Све састојке добро измешајте, додајте со и сирће и још мало промешајте.
4.САЛАТА ОД БОРАНИЈЕ
Потребно је:
500 г младе бораније, со, 1 веза ротквица, 150 г чери парадајза
ЗА ПРЕЛИВ: 50 мл маслиновог уља, 1 кашика сецкане мирођије, 2 млада лука, 2 кашике лимуновог сока, со, сусам
Припрема:
Боранију очистите, исеците, оперите и кувајте у посољеној води 15-20 минута. Оцедите је, исперите под млазом хладне воде и охладите. Додајте ротквице нарезане на колутиће и парадајз. Прелијте припремљеним преливом од уља, мирођије, лука, лимуновог сока, соли и сусама. Све састојке добро промешајте и послужите.
5.МЕШАНА ВИТАМИНСKА САЛАТА
Потребно је:
1 главица купуса, 4 шаргарепе, 1/2 главице зелене салате, 2 парадајза, со, уље, сирће или лимунов сок
Припрема:
Очистите и оперите поврће, па купус и шаргарепу нарендајте, а зелену салату и парадајз ситно исеците. Спојите поврће за мешану салату у дубљу чинију и зачините салату по укусу са соли, сирћетом или лимуновим соком и уљем. Готову салату послужите као прилог уз све врсте меса.
6.САЛАТА СА ПИРИНЧЕМ И ПОВРЋЕМ
Потребно је:
1 шоља интегралног пиринча, 1 патлиџан, 1 парадајз, 1 црни лук, 10 маслина, 1 црвена паприка, 1 зелена паприка, со, бибер, першун, босиљак
Припрема:
Патлиџан ољуштите, исеците на коцкице, посолите и оставите да мало одстоји и пусти воду. У шерпу ставите шољу пиринча, две шоље воде и прстохват соли. Ставите на средњу ватру и кувајте око 20 минута. У тигањ ставите кашику уља и лук исецкан на ребарца. Kада је лук на пола готов додајте исецкану паприку. Након што је паприка омекшала додајте и патлиџан. Поврће треба у овој фази само да се изгрилује, па немојте додавати пуно уља. Kада је поврће готово додајте зачине, со, бибер, першун, босиљак, исецкан парадајз и маслине и оставите да се поврће хлади. Након што је пиринач скуван помешајте га са остатком поврћа. Салата може да се једе хладна и топла.
7.САЛАТА ОД ЛУБЕНИЦЕ, ДИЊЕ И СУСАМА
Потребно је:
1/3 шоље шећера, 3 кашике белог винског сирћета, ½ кашике соли, ½ кашике млевеног ђумбира, 3 кашике уља, 3 кашике маслиновог уља, 1 ½ кашичица сусама мало препрженог, ½ кашичице сусамовог уља, црвена млевена паприка, 2 шоље на коцке исечене лубенице, 2 шоље на коцке исечене диње, 1 исецкан краставац, 1 главица зелене салате, свежи коријандер, фета сир
Припрема:
У мањој посуди помешајте шећер, сирће, со и ђумбир. Ставите на шпорет и загревајте док се шећер потпуно не отопи. Пребаците смесу у већу посуду и мало-помало додајите маслиново и обично сунцокретово уље, напрестано мешајући варјачом. Затим, на крају, додајте сусамово уље, сусам, со, бибер и млевену паприку. У великој посуди помешајте дињу, лубеницу и краставац, залијте са пола шоље дресинга и додајте зелену салату. На врх салате можете ставити листове свежег коријандера и измрвљени фета сир.
8.ЗЕЛЕНА САЛАТА СА ЈАБУKОМ, ЦЕЛЕРОМ И ШАРГАРЕПОМ
Потребно је:
1 главица зелене салате, 150 г зелених јабука, 150 г шаргарепе, 150 г целера, 150 г киселе павлаке, 50 г мајонеза, со
Припрема:
Зелену салату оперите, исеците на резанце и ставите у дубљу посуду. Целер, шаргарепу и јабуку очистите, нарендајте и додајте у чинију са салатом. Помешајте киселу павлаку, мајонез и со, па овим дресингом прелијте салату и промешајте.
Извор: Блиц жена