Ови колачи могу бити посни или мрсни, за мрсну варијанту заменити сок са млеком, и маргарин са маслацем.
База:
1кг млевеног кекса
300г шећера у праху
300мл сока од поморанџе/млека
400 маргарина/маслаца
1. 50г чоколаде, 50г лешника
2. 100г чоколаде, 100г ломљеног кекса, мало сока
3. 60г кокоса, 50г беле чоколаде, мало сока
4. 60г кикирикија, мало сока
5. 20г кокоса + 20г за ваљање куглица, 50г чоколаде, ектракт рума
6. 100г млевених ораха, мало сока
Глазура: коришћена црна и бела чоколада по 100г од сваке
Припрема:
Маргарину или маслацу собне температуре додати шећер у праху, па мало неукљученим миксером изгњечити, умешати, како се шећер не би разлетео када миксер укључите.
Затим масу измутити.
Додати кекс и сок од поморанџе или млеко па све рукама измесити, да се добије компактна смеса.
Могуће је да ће вам требати више или мање сока/млека, а то зависи колико је кекс сув или влажан. У видеу је представљено које тврдоће тј мекоће треба маса да буде.
Добили смо око 1980г које смо поделили на 5 делова по 330г и шести део колико је преостало. Неких 325, ал то је то.
Први део делимо на два дела па у један део додајемо отопљену чоколаду, а у други део млевени лешник.
Обе масе сјединимо, па масу са лешником развучемо на папиру за печење ( најбоље погледати видео како ).
Премо свуда по мало савимо чоколадне смесе па поравнамо опет папиром и оклагијом. Лепо уобличимо.
Окренемо колач наопако, уз помоћ папира и ставимо у фрижидер.
Другом делу додајемо отопљену чоколаду и ломљени кекс, измесимо, па долијемо мало сока или млека и све добро премесимо.
На стреч фолију ставимо масу у облику саламе, увијемо и уроламо. Ставимо у фрижидер.
Трећем делу додајемо кокос, отопљену белу чоколаду и опет мало сока и све добро премесимо. Ја сам стављала у троугласти калуп, а може и на столу, на папиру за печење да се обликује мало руком у троугао а онда савијете једну страну папира уз колач, па другу и троуглић је ту. Мада могу и други облици, по жељи. Ставити и њега у фрижидер.
Четвртом делу додајемо кикирики ( млевени или блендирани ) и мало сока/млека, умесимо, па обликујемо правоугаоник који одмах можете прелити глазуром и посути кикирикијем.
Петој маси додајемо 20 гр кокоса, екстракт рума и отопљену чоколаду. Измесимо, па правимо куглице које после уваљамо у кокос. И куглице правац фрижидер.
Остала нам је шеста смеса којој додајемо орахе и мало сока/млека, премесимо и правимо облике по жељи. Ја сам се одлучила за ваљчиће. Поделите тесто на неколико делова, па сваки изваљате на столу у ваљак ( кобасица ). Исечете ножем на неких 1,5цм, мало поправите ваљањем и окренете усправно на тацну. Ставите у фрижидер да се стегне.
Док смо направили задњи колачић први су се стегли.
Отопити 50 г чоколаде са кашиком уља, па их испрскати четкицом.
Отопити 100 г беле чоколаде ( можете додати боје ) па умакати сваки ваљак и окретати на тацну. Одозго може шта год желите.
Остатком беле и црне чоколаде намазати троугао, са једне стране белом, а са друге стране црном чоколадом.
Сада је остало само да се колачи исеку и послуже.
Пријатно!