Šjive su pravi izvor vitamina i ako ih redovno jedemo naš organizam će procvetati.
Samo jedna šjiva sadrži 84 posto vode, 0,6 posto proteina, 10 posto ugljenih hidrata, 21 gram vlakana.
Šjive imaju i nizak nivo masnoća i kalorija, a visok procenat vitamina A, C i E, zatim kacijuma, magnezijuma i kalijuma.
Sve ovo je dokaz da su šljive jedno od najzdravijih voća, a evo i kako i na koji način utiču na naš organizam.
1) Šljive smanjuju šećer u krvi
Šljive se povezuju sa niskim glikemjiskim indeksom što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od tip 2 dijabetesa.
2) Šljive utiču na poboljšanje vaše memorije
Ako jedete pet šljiva dnevno, pomoćićete vašem organizmu da se oslobodi negativnog dejstva slobosnih radikala koji loše utiču na naše pamćenje i memoriju.
3) Šljive štite srce
Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma. Ovaj mineral pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska, a time smanjuje rizik od moždanog udara.
4) Šljive štite vaš digestivni sistem
Suve šljive su odličan način da ubrzate varenje. Jedna od načina da ih jedete tokom cele godine je da potopite suve šljive u sveže prokuvanu vodu, ohladite i zamrznite.
5) Jačaju kosti
Istraživači sa univerziteta Florida i Oklahoma su 12 meseci su testirali dve grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obe grupe su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustinu kostiju u kičmi i podlaktici.
6) Šljive utiču na poboljšanje zdravlja očiju
Šljive su jako važne za zdravlje očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu da smanje rizik od nastanak makularne degeneracije ili žute mrlje, oboljenja koje pogađa uglavnom starije osobe.