Iako su, priznaćete svi, ruska salata i mimoza dve omiljene praznične salate na srpskim trpezama, njihova dugotrajna priprema zadaje glavobolju mnogim domaćicama. U toku pripreme glavnog jela i raznih sitnih kolača za svečare, treba umeti uštedeti vreme. A i novac. Stoga smo za vas izdvojili 5 fenomenalnih salata za čiju pripremu vam treba oko 15 minuta, a ukus je izvanredan!
Karfiol salata
1 glavica karfiola
3 kuvana jajeta
kisela pavlaka
ulje
šećer
sirće
so
mirođija po želji
Karfiol očistiti, podeliti na cvetove, pa obariti u slanoj vodi. Dobro ga ocediti i staviti u činiju. U dublju posudu staviti ulje, so, sirće, malo šećera i pavlaku, sve dobro izmešati i preliti karfiol. Iseckati barena jaja i promešati. Odgore po želji ukrasiti mirođijom.
Brza salata sa šunkom i sirom
400 grama sira
6 kašika kisele pavlake
300 grama šunke
4 kisela krastavčića
1 veza peršuna
Iseckati šunku, krastavčiće i peršun. Pomešati sir i pavlaku, pa izgnječiti da se dobije kompaktna masa. Dodati naseckane sastojke pa promešati.
Pileća salata sa kikirikijem
350 g pilećeg filea
200 g kisele pavlake
150 g majoneza
100 g pečenog kikirikija
100 g susama
1 kašičica senfa
4-5 kiselih krastavčića
Prvo obarite piletinu i iseckajte na kockice kad se prohladi. Susam na suvo propržite par minuta da blago porumeni, ali ne previše da ne postane gorak. Kikiriki u blenderu usitnite, a krastavčiće sitno iseckajte. Sve sastojke sjadinite. Ako niste uzeli pečeni slani kikiriki onda posolite. Ako je kikiriki slan, onda dodajte malo soli po ukusu.
Brza salata sa kačkavaljem
100 grama susama,
250 grama praške šunke ili salame po želji
200 grama kačkavalja,
1 čaša kisele pavlake od 400 grama
Propržite susam, presuti ga u činiju, dodati mu narendani kačkavalj, narendanu šunku i sve to izmešati sa pavlakom.
Salata sa kukuruzom šećercem
2 jajeta
200 grama kikirikija
200 grama majoneza
200 grama kisele pavlake
400g kukuruza šećerca
50 grama susama
Jaja obariti, belanca iseckati, a žumanca izmrviti. Susam kratko propržiti dok ne dobije braon – zlatnu boju i ostaviti da se prohladi. Kikiriki sitno iseckati. U velikoj činiji sjediniti sve sastojke i začiniti.