4 TRADICIONALNA RECEPTA ZA PRAVI DOMAĆI HLEB: Izazov za najbolje domaćice

Hleb je u Srbiji nezaobilazan deo skoro svakog obroka, a u svakom kraju zemlje se primenjuju različiti recepti.

1. Šumadijski hleb

Potrebno: kilogram i po brašna; kašičica soli; kašičica sode bikarbone; malo mlake vode.

hleb 3

Priprema: Sipati brašno u dublju činiju, napraviti rupu u sredini i tu dodati sodu bikarbonu, so i nekoliko kapi vode. Mesiti rukama uz lagano dodavanje vode, dok ne umesite srednje tvrdo testo. Zatim ga prebaciti na dasku za mešenje i nastaviti još minut, dva. Oblikovati veknu, premazati je uljem izbosti viljuškom na nekoliko mesta, i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni Celzijusovih dok ne dobije zlatastu boju. Propadanjem nožem proveriti da li je hleb gotov.

2. Beogradski hleb
Potrebno: Šolja belog brašna; šolja integralnog brašna; šolja ražanog brašna; 10 grama suvog kvasca; šolja mlake vode; supena kašika soli; supena kašika šećera.

hleb 4

Priprema: Sipati u dublju činiju sve tri vrste brašna, dodati kvasac, so i šećer i dobro sve izmešati. U sredini brašna dolivati vodu i nastavite da mesite. Testo treba da je lepljivo. Ostavite ga pokriveno krpom oko sat vremena.

Premesiti testo i ostaviti ga potom još jedan sat. Premesite još jednom – unutra treba da bude vlažno, a spolja suvo i lako za oblikovanje. Napravite veknu i pecite je u podmazanom plehu, u rerni na 175 stepeni, oko 40 minuta.

3. Valjevske veknice
Potrebno: pola kilograma brašna; 25 grama kvasca; kašičica šećera; pola kašičice soli; pola šolje mlake vode.

hleb 5

Priprema: Umesite testo na uobičajeni način i odvojite četiri lepinje iste veličine. Svaku premesite i rastanjite, ali ne mnogo. Pecite ih u nauljenom tiganju i služite uz kajmak.

4. Hleb koji miriše
Sastojci: 500 grama belog brašna; 250 grama crnog brašna; dve kašičice soli; tri kašike suvog bosiljka; paketić svežeg kvasca (ili suvi kvasac); kašičica šećera; decilitar ulja.

hleb 3

Priprema: Zamesiti brašno sa solju, bosiljkom i kvascem (prethodno nadošlim pomoću šećera i vode), uljem i malo vode. Ostaviti testo pokriveno vlažnom krpom da naraste, a potom ga ponovo premesiti. Napraviti veknu, ili više manjih, i peći u podmazanom plehu, u rerni zagrejanoj na 150 stepeni, oko 30 minuta.

Stil

Придружите се тиму успешних: Објављен оглас за закуп локала на београдским пијацама

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересована физичка и правна...

Вршњачко насиље: Како му стати на пут?

Спречавање и заустављање насиља подразумева посвећеност стварању безбедног окружења...

Београдске пијаце: Објављен оглас за закуп тезги, расхладних витрина и боксева

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересоване произвођаче и предузетнике...