4 fenomenalna recepta za jela sa tikvicama: Od čorbe do deserta

0
5886

Jela sa tikvicama koja ćete obožavati!

Hranljivi sastojci iz tikvica imaju brojna povoljna dejstva na zdravlje: magnezijum pomaže u snižavanju pritisak, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog creva.

Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad mozga, doprinose vitalnosti organizma.

Predlažemo vam ova četiri jela od tikvica, koja se spremaju vrlo brzo:

jela sa tikvicama

Pohovane tikvice

2 veće tikvice (ili 3 manje)
3 jaja
3 čena belog luka
50 g sira (nije obavezno)
brašno
so ili začin od suvog povrća
svež peršun
sveže začinsko bilje

Priprema: Oljuštiti tikvice i narendati. Dodati jaja, ispasirani beli luk, naseckani sveži peršun i brašno (postepeno). Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodati so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji).
Kutlačom vaditi masu i pržiti na vrelom ulju. Okretati ih širokom lopaticom. Vaditi na papirni ubris da bi se ocedile od viška masnoće. Ukrasiti svežim začinskim biljem.

Punjene tikvice

2-3 glavice crnog luka
2-3 čena belog luka
4-5 tikvica
2-3 fileta piletine (ili jedne pileće grudi)
aleva paprika,
so, biber, kečap,
2 dl kisele pavlake

Priprema: Na ulju propržite crni luk, dodajte beli luk, a tikvice operite, isecite ih po dužini i izdubite da se dobije oblik čamaca, pa izdubljeni deo tikvica iseckajte na kockice i dodajte u luk. Pileće meso posebno skuvajte, iseckajte na kockice i dodajte prethodnoj smesi. Sve zajedno dinstajte dok ne ispari sva voda, dodajte alevu papriku, posolite i pobiberite. Punite tikvice ovom smesom, poređajte ih u vatrostalnu činiju ili pleh i pre pečenja ih prelijte kečapom. Kad tikvice budu skoro pečene, izvadite ih iz rerne, prelijte kiselom pavlakom i vratiti u rernu da se još malo zapeku.

jela sa tikvicama

Krem čorba od tikvica

1 veća tikvica
1 srednja glavica crnog luka
2 šargarepe
začin od suvog povrća
1 kašika brašna
šolja mleka
maslinovo ulje, sirće
bosiljak

Crni luk sitno iseckati pa pržiti na ulju dok nebude staklast. Oprati šargarepu, tikvicu oguliti i očistiti od semenki, iseckati ih na kockice pa dodati uprženom luku.
Dodati vodu i staviti da se prokuva dok povrće ne omekša. Dodati pola čaše mleka, začin od suvog povrća.
Ispasirati čorbu štapnim miskerom.
Na kraju dodati vodenu zapršku (dve do tri kašičice brašna razmutiti u pola čaše mleka) i posle nekoliko minuta isključiti.
Po želji, pred serviranje možete dodati sirće. Ukrasiti listićima bosiljka ili nekog drugog začinskog bilja.

Kolač od tikvica

3 jajeta
150 g šećera
100 ml ulja
200 ml mleka
150 g rastopljene Menaž čokolade
600 g oštrog brašna
500 g rendane tikvice sa korom
1 kašičica soda-bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo
malo soli
150 g mlevenih oraha
1 kašičica mlevenog cimeta
1/2 kasice mlevenog đumbira
1 vanilin šećer
I još:
malo prezli
malo kristal-šećera
Za glazuru:
100 ml slatke pavlake
100 g Menaž čokolade

Priprema: Prvo narendati tikvice zajedno sa korom. Jaja penasto umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, sipati ulje, mleko i rastopljenu čokoladu, još malo mutiti, da se ujednači, dodati brašno pomešano sa solju, začinima, praškom za pecivo, sodom bikarbonom. Dodati rendane tikvice i orahe, a onda lagano promešati da se ujednači.

Tepsiju podmazati, posuti prezlama i šećerom, pa sipati smesu. Poravnati smesu, pa peći oko 60 minuta na 180 stepeni. Mlak kolač preliti glazurom, tako što u slatkoj pavlaci rastopimo menaž čokoladu. Prohladiti kolač i seći na kriške.

kolač sa tikvicama čokoladni koh

stvarukusa.rs, recepti.com

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime