Слатко од вишања – старински рецепт
Ово је слатко од вишања по рецепту наших бака, који је проверен. Довољно је само да га пратите корак по корак и нема грешке, све и да сте тотални почетник у кухињи. Биће вам потребни следећи састојци:
– 1 килограм вишања,
– 1 килограм шећера,
– 1 децилитар воде,
– 1 лимун
Припрема:
Најважнија ствар када правите ово слатко јесте да одаберете праве вишње. Оне треба да буду зреле и чврсте, јер такве се неће распасти при кувању. А када кувате слатко циљ је да плод остане читав. Следећи корак јесте да оперете и очистите вишње. И ту треба да будете пажљиви јер приликом вађења кошпица можете оштетити вишње.
Препоручујемо вам да их очистите уз помоћ чевчица и флаше. У овом видеу је одлично објашњено како то можете да урадите:
Следећи корак јесте да у ставите вишње у шерпу и поспете килограм шећера по њима. Оставите да вишње одстоје преко ноћи како би пустиле свој сок. Тада вам неће бити потребно много воде, јер ће се воће кувати у сопственом соку.
Сутра ујутро ставите шерпу на ринглу и кувајте слатко. Веома је битно да не мешате вишње, јер ће се оне тако распасти, а циљ вам је да сачувате читаве плодове. Довољно је да с времена на време протресете лонац.
Слатко треба да ври између 20 и 30 минута. На површини ће се појавити пена коју треба склонити кашиком. Ако не скинете пену ризикујете да се слатко брже убуђа.
Пазите да овај слакто-кисели дезерт не буде превише густ, нити превише редак. То ћете лако проверити тако што ћете на тацницу ставити једну кашику слатког, оставити 10 минута да се охлади. Ако није превише течно и ако вишње нису пустиле своју воду, тек је то знак да је слатко довољно скувано.
Вишње некад умеју да преваре и пусте своје сокове, па онда слатко од вишања испадне течније него што треба. Ту замку ћете избећи тако што ћете оставити вишње преко ноћи да пуштају воду.
Оставите слатко са стране да се охлади и прекријте га мокром крпом. Сутрадан га преспите у стерилисане тегле и чувајте на сувом и тамном месту.
Извор: Стил