Počela je sezona kajsija.
Ovo, mnogima omiljeno sezonsko voće, može mnogim domaćicama poslužiti kao prava inspiracija za pravljenje preukusnih kolača.
Mnoge domaćice od viška kajsije vole da naprave i džem.
Mi smo izdvojili jedan recept koji ne sadrži nikakve veštačke dodatke, ni konzervans.
Evo šta vam je potrebno:
5 kg kajsija, zdravih, opranih i očišćenih od koštica (ljuska se ne skida)
2kg šećera (najviše)
Priprema:
Kajsije isecite na pola i poređajte ih u šerpu.
Zatim šerpu stavite na ringlu, poklopite je i kuvajte kajsije do 15 minuta na visokoj temperaturi. S vremena na vreme podignite poklopac i promešajte ih da vam ne bi zagorele.
Nikakvu tečnost ne treba dodavati, jer će kajsije same odmah pustiti sok i u njemu se krčkati.
Nakon 15 minuta, vatru smanjite, pa kajsije kuvajte narednih sat vremena.
Za sve to vreme, morate voditi računa o njima da ne zagore.
Posle sat vremena dodajte šećer, pa sve zajedno kuvajte još 20 minuta.
Skinite ih sa vatre, nakon tih 20 minuta, a zatim sipajte u malko zagrejane tegle.
Tegle zatvorite i ostavite da se džem prohladi. Držite ih na tamnom i suvom mestu.