Poznati sremački specijalitet kog `voledu` svi bećari, a i bećaruše! Leto je pravo vreme za njegovu pripremu, jer povrća ima u izobilju, lagan je obrok, kao i zbog toga što je domaćicama najbrže da ga pripreme u kuhinji tokom vrelih letnjih podneva. Naravno, uz povrće iz zamrzivača mnogi ljubitelji pripremaju ga tokom cele godine. Svakako, najlepši je i najslađi kad su sastojci sveži.
Postoji i zanimljiva priča o sremačkom bećarcu:
href=”http://www.opanak.rs/wp-content/uploads/2017/06/sataras.jpg” rel=”attachment wp-att-45781″>
Bećari su, jelte, neženje (ili barem privremeno) i kao takvi bećari su živeli sami. A kad se bećar vrati kući posle celonoćnog “bećarenja ” po kafanama na brzinu je pravio brzo i jednostavno jelo, od sveg povrća što je mogao da nađe u bašti. Jer, nema domaćice da spremi neko zahtevnije jelo. Takođe, čuvajuci lubenice i ostale vredne poljoprivredne kulture koje su mogli ubrati na njivi, oko svojih kolibica za čuvanje pravili bi “bećarac” pa je po tome i nastao naziv.
U Mađarskoj poznat je pod nazivom sataraš.
Bilo da ste skloni lumpovanju i bećarenju, ili ste porodični tip, bećarac je svakako jelo koje ćete obožavati! Evo recepta za njegovu pripremu!
Potrebno vam je:
3 glavice crnog luka,
5 paprika (može i iz zamrzivača),
4 paradajza
150 ml paradajz soka,
7 kašika pirinča (pirinač staviti prethodno da odstoji 30 min. u vodi)
1 kašičica bosiljka,
suvi začin ili vegeta
5 kašika ulja,
biber u zrnu
soli i vode po potrebi
Priprema:
Crni luk iseći tanko na rebra, pa staviti na zagrejano ulje da se dinsta 5 minuta. Dodati isečenu papriku na tanke štapiće, suvi začin i bosiljak. Poklopiti i dinastati još 5 minuta.
Dodati 1-2 kašike vode, zatim pirinač i kuvati još 10 minuta.
Vode po potrebi dosipati. Zatim dodati sitnije isečen paradajz i malo soka od paradajza. Poklopiti i kuvati još 5-7 minuta.
Opanak.net