Wednesday, January 15, 2025
NaslovnaNaslovnaManastirski hleb sa maslinkama: Redovno ga spremaju na Svetoj gori, a ostaje...

Manastirski hleb sa maslinkama: Redovno ga spremaju na Svetoj gori, a ostaje svež i po nekoliko dana

Na Svetoj Gori, u Hilandaru, monasi spremaju više vrsta hleba, među kojima je i hleb sa maslinama – eliopsomo.

Upravo zbog mirisa koji će se širiti celom kućom, svi će biti nestrpljivi da ga probaju, a hleb će biti baš kako treba, hrskav spolja, mek iznutra, a ukus fantastičan.

Sastojci:

250 g mekog brašna
250 g oštrog brašna
125 ml soka od pomorandže
125 ml vode
1 prašak za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
15 maslina bez koštice

Priprema:

Pomešajte oba brašna, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa ulijte vodu i sok od pomorandže. Sve dobro zamesite da dobijete glatko testo, koje će biti malo ređe, ali ne brinite tako treba. Masline možete iseckati ili ostaviti cele, pa ih umešajte u testo i još jednom sve dobro izmešajte. Smesu prebacite u okrugao pleh obložen sa pek papirom, lepo poravnajte varjačom i možete još par maslina utisnuti odozgo. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40 minuta dok ne dobije rumenu koricu.

Izvor: Stvar ukusa

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments