PRAVA PROJA: Staro “seljačko jelo” koje se pravi od kukuruznog brašna, soli i vode

Proja je kurkurizni hleb, poznata je i kao “seljačka” proja koju su ljudi u prošlosti pravili iz nemaštine, a sada spada jedan od priznatih specijaliteta.

Prava proja se pravo od samo tri sastojka: krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode bez dodatka sira, mesa i slično.

Evo jednog od recepata za pravu “seljačku proju”

  • 400 g krupno mlevenog kukuruznog brasna
  • 220 ml mlake vode u kojoj je razmućena 1/ 2 kesice praska za pecivo
  • 1 ravna kašičica soli
  • mast za podmazivanje

U 400 gr kukuruznog brašna sipati oko 200 ml. mlake vode sa razmućenim praškom za pecivo  i jedna kašičica soli. Masa treba da je žitka, nešto gušća od testa za palačinke. Sve to varjačom izmešati i sipati u tepsiju podmazanu mašću (ako postite umesto masti koristite biljno ulje) staviti u unapred zagrejanu rernu, na 230 stepeni C, oko 15-20 min. tj, dok se na površini ne uhvati tamnosmedja korica.
Ispečenu proju ovlaš  poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Ohladjenu proju iseći na kocke ili trouglove i služiti umesto hleba, uz sarmu, podvarak, punjene paprike ili udrobiti u jogurt ili kiselo mleko.

prava proja
prava proja

Ostale varijante proje u koje se dodaju pšenično brašno, jaja,  jogurt, sir, krastavčići, seckana paprika i drugo zovu se  projare.

Pogledajte recept za podvarak koji odlično ide uz proju

Proja na vikipediji

Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба...

Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Ово луксузно јело које је у понуди најелитнијих ресторана...

Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла...

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...