Jerisos

Ierissos (JERISOS) je veliko odmaralište pored mora, severoistočno od poluostrva Atos, oko 118km od Soluna i 80km od Poligirosa. To je gradić sa oko 3.000 stanovnika.Pošto je ovo ribolovna oblast, veliki broj stanovnika se bavi upravo ribolovom.

Najlepše u Jerisosu je upravo duga čista plaža zlatnog peska sa Plavom Zastavom. Dubina mora od plaže postepeno raste, tako da je dvadesetak metara od obale još uvek bezbedno za igru male dece i neplivača. Voda je kristalno čista.

Uz samu plažu se nalaze kafići i taverne (ali bez glasne muzike), šetalište i travnate oblasti sa klupama i hladom. Nekoliko barova na plaži prate liniju obale, a tu je i drveće da pruži prirodni hlad. Uobičajeni sportovi na vodi su u ponudi. Čini se da se plaža pruža do beskonačnosti i možete šetati nekoliko kilometara pre nego što ne nestane peska. Na samom kraju šetalista treba videti i vetrenjaču u kojoj je u stvari muzej posvećen istoriji Jerisosa sa baštom ispred. Na samom setalistu nalazi se i veliki akvarijum, kroz čije prozorčiće možete posmatrati ribe.

Ima dosta kulturnih aktivnosti koje biste očekivali od grada ove veličine. Tokom leta kulturna zajednica nazvana "Kligenis" organizuje mnoge događaje. Glavni festivali se održavaju u Crkvi Proroka Ilije 20. juna i Svetog Pavla, 29. juna. Oblast je poznata po negovanju tradicionalnih grčkih pesama i muzika igra veliku ulogu u lokalnoj sceni.

U luci ima prilično mnogo ribarskih brodića, a tu su i dnevne ture krstarenja oko Agion Orosa i do drugih plaža duž obale.

U jerisosu se, osim brojnih prodavničica i pekara, nalaze i dva hipermarketa: Lidl i Masoutis, gde se možete snabdeti hranom i brojnim drugim potrepštinama po odličnim cenama (sličnim,a za neke artikle i nižim nego u Srbiji).

Unable to find the source directory (/home/opanak/domains/opanak.rs/public_html/images/stories/jerisos/), please check if your source directory exists

Smeštaj u Jerisosu

Smeštaj u Jerisosu je veoma raznolik, isto kao i cene. Zato Vam preporučujemo da se obavezno inormišete.

Mi Vam stojimo na raspolaganju, kako oko pomoći u vezi sa smeštajem tako i oko drugih stvari koje Vam mogu zatrebati dok ste na odmoru u Jerisosu.

Budite slobodni da nam se obratite.

Hotel Alkionis

alkionisZadovoljstvo nam je da Vam ponudimo 7-mo dnevni aranžman u hotelu Alkionis (6 noći) na bazi polupansiona, sa ishranom u restoranu OPANAK, po odličnoj ceni od samo 300€ za dve osobe!

Dok boravite u Jerisosu možete obići i...

Ostrvo Amouliani (u prevodu "fini pesak") je ostrvo na desetak kilometara od Jerisosa, na putu prema Uranopolisu. Odlikuju ga prelepi pejzaži i peskoviti zalivi, sa kristalno čisto vodom. Do ostrva se stiže trajektom. Trajekti često prelaze iz Tripitija do glavne luke u Amulianiju, a put traje samo oko 10 minuta.

NEA RODA je živopisno selo je popločano uskim uličicama i tradicionalnim kamenim kućama sa dvorištima punim cveća. Centrom sela dominira crkva Presvete Bogorodice. Plaža je duga i prava, sa peskom i kamenom. Na istočnom kraju plaže se nalazi mala i zaklonjena luka koja je sagrađena na rtu. Zaliv je takođe popularan kod surfera i vozača glisera.

Mesto OLIMPIJADA (Olympiada) se nalazi u zalivu Strimonikos. Okruženo je planinama i šumama borova i bukve. Olimpijada je mesto od velikog istorijskog značaja, nazvana po majci Aleksandra Velikog, kao rodno mesto grčkog filozofa Aristotela i zbog svoje blizine značajnom drevnom gradu Stigira. Samo mesto okolina su veoma lepi i zaštićeni su kao oblast izuzetne prirodne lepote na obalskoj ravnici sa planinama koje se uzdižu iza nje.

AGION OROS (Sveta Gora) je najstariji preživeli manastirski region u svetu, koji datira od pre 1.000 godina. To je autonomni, samoupravni region koji zauzima veći deo poluostrva Atos. Planina Atos ima oko 20 velikih manastira (od kojih i, za nas najznačajniji, Hilandar), 12 isposnica i oko 700 ćelija i utočišta i, usled svoje izolacije, smatra se jednim od najautentičnijh pejzaža u Grčkoj.

URANOPOLIS (Ouranoupolis) je  je smešteno na ulazu u Svetu Goru. To je veoma atraktivno odmaralište sa brdima u nizu u pozadini. Najznamenitija zgrada je vizantijski toranj Prosforio, koji se nalazi pored luke Uranopolis. Postoji nekoliko dobrih plaža u Uranopolisu. Šetalište na zapadnoj strani sela, pored luke, ima niz restorana i kafića. Luka služi kao polazna tačka monaha i hodočasnika ka planini Atos kao i luka za ribare i, naravno, dnevna stanica za izletnike brodom.